Flash-banners niet meer toegestaan vanaf januari 2017

End-of-FlashAl lange tijd ligt het gebruik van Flash-banners (SWF-bestanden) onder vuur. Flash maakt websites traag en de techniek die hiervoor wordt gebruikt, is niet veilig genoeg. Adverteerders maken echter nog steeds veel gebruik van Flash, omdat ze hiermee mooie geanimeerde (rich media) banners kunnen maken. Iets dat tegenwoordig ook prima kan met Html5.

Veel banners worden getoond via advertentienetwerken van Google, die onlangs heeft aangekondigd het gebruik van Flash-banners vanaf 2  januari 2017 te verbieden. Vanaf dat moment worden Flash-banners niet meer getoond door DoubleClick en het Google Display Netwerk. Dit betekent dat het dan ook niet meer mogelijk zal zijn om Flash-banners in te boeken in het bannermanagementsysteem DFP (DoubleClick for Publishers), een systeem dat door veel uitgevers en website-eigenaren wordt gebruikt voor het tonen van banners op hun sites.

Overstappen van Flash naar Html5

Ook Eisma Media Groep maakt gebruik van DFP om banners op haar websites te tonen. Klanten van Eisma zullen dus voor 2 januari 2017 moeten overstappen van Flash naar Html5. Hier kunt u meer informatie vinden over over het aanleveren van Html5-banners.

Sneller en veiliger

Het doel van het verbod door Google is om het (mobiel) internet sneller te maken en adverteerders meer gebruik te laten maken van Html5. Ook kampt Flash met veiligheidsproblemen. Deze software is op honderden miljoenen PC’s geïnstalleerd en omdat lang niet iedereen de nieuwste versie direct installeert, is Flash erg populair bij hackers.

In september vorig jaar bracht Google ook al een update uit voor haar Chrome-browser, waarbij Flash-banners niet meer automatisch worden afgespeeld en voorzien worden van een play button. De animatie wordt dan pas getoond na het klikken op de play button van de banner. Flash heeft duidelijk zijn langste tijd gehad. De nieuwe regel van Google die op 2 januari ingaat, kan gezien worden als de finale nagel aan de doodskist van Flash.

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *